Pregatiti pentru esec

Captură de ecran din 2015.05.14 la 0.44.21

In urma unui indemn dat de Andreea, o prietena, ma uit stupefiata la emisiunea „Romania, te iubesc – Pregatiti pentru esec”. Si nu ma pot abtine de la cateva comentarii:

Invatamantul romanesc e impietrit in sistemul de acum 60 de ani, spune comentatoarea. Se face o comparatie intre sistemul romanesc si cel finlandez. In mod curios nu numai in Romania se face aceasta comparatie; am stat in Spania timp de 20 de ani si plangerile sunt aceleasi si acolo, iar comparatiile cu sistemul finlandez sunt aceleasi.

In mare parte a Europei se preda ca acum 100 de ani, iar „ceea ce se invata nu foloseste la integrarea in economia societatii” (Gheorghe Onut, profesor universitar si sociolog la universitatea Transilvania). Suntem indoctrinati de cultura castrativa care nu te lasa sa vii in contact cu propriile tale dorinte si gusturi si care corupe educatia si manipuleaza notiunea in sine pana la limite nebanuite.

Am avut diferite divergente cu anumiti prieteni in legatura cu felul asta de a preda aproape compulsiv pe care il au scolile din sistem. Unul spunea in mod naiv ca e bine sa fie asa, ca altfel copiii nu invata, iar mie imi venea sa lesin, pentru ca tocmai de asta nu invata copiii, nu au nici timp, nici chef, nici posibilitati fizice sa asimileze cantitatea asta de materie umflata cu pompa cu tot felul de materii inutile. Junk-subjects (cum sunt numite de anglo-saxoni), materii-gunoaie. Exact ca si mare parte din alimentele pe care le mancam acum (junk-food, mancare-gunoi), pline de chimicale si ingrediente care doar umfla produsul (ca de exemplu, paté de ficat unde se baga si gluten si amidon… ce cauta asa ceva acolo? doar ca sa inmulteasca masa produsului, fara a imbunatati sau macar fara sa altereze calitatea nutritiva).

Asa si cu materiile din scoala, sunt lungite si inmultite cu informatii fara rost si fara logica, uneori prea abstracte, si plasate in manuale pentru copii probabil prea imaturi, iar ei sunt obligati sa le memoreze ca papagalul pentru ca altfel iau note proaste la teze.

Copiii din ziua de azi nu invata pentru ei si pentru viata lor, invata pentru examene… La ce le poate folosi asta mai tarziu??

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s