Home Education sau Educatia Acasa

Da, stiu ca termenul consacrat e Home Schooling, dar nu vreau sa il folosesc pentru ca il gasesc mult mai limitant.

Dezbaterea reala nu este scoala vs educatia acasa, caci e clar ca ambele pot avea avantajele lor, ci libertatea oricarui parinte sa aleaga educatia potrivita pentru copiii lui fara a fi culpabilizat sau impiedicat sa o faca pe baza unor asa zise „argumente”, pretexte ridicole inventate de ignorantii in materie.
Dar, ca sa raspund la intrebarile mitice si ridicole:
– Sa fim seriosi, parintii mei au cheltuit o avere pe meditatii pentru mine in perioada anilor 80-90. O avere. In conditiile in care mergeam la scoala si la liceu. Plateau nu numai meditatii, ci si uniformele, rechizitele excesive, transportul, tot. Cine crede ca educand acasa iesi mai scump, sa faca o socoteala. Are sa fie surprins.
– Copiii mei n-au mers la scoala nici macar o zi. Nici la gradinita. Si anul trecut si-au inceput studiile superioare. Iar in perioada in care invatau la un liceu la distanta, au fost acceptati in mod exceptional la Open University (aveau 16 si 14 ani) pentru un modul de 3 luni, dupa ce li s-a luat un interviu la fiecare si au fost considerati suficient de apti, maturi si disciplinati sa faca fata unui modul universitar. Si, evident, aveau si timp sa o faca, nu trebuiau sa-l piarda facand teme peste teme, sau deplasandu-se zilnic la scoala.
– Si copiii mei sunt extrem de sociabili pentru ca, ia te uita, educatia acasa nu numai ca nu impiedica socializarea CORECTA, ci dimpotriva o incurajeaza. Ne vedeam – ca si acum – cu familia, cu prietenii, cu alti copii, cu vecinii, cu vanzatorii, cu functionarii… in fiecare zi era ceva de facut, cineva nou de cunoscut, altii de revazut… Si mai erau si zile in care ne ODIHNEAM. Nu e nevoie sa stam pe scaune inghesuiti zilnic impreuna cu inca 30-40 de persoane de aceeasi varsta cu noi in 40 m2, mai avem nevoie si sa stam de vorba si sa socializam cu adevarat, si mai avem nevoie si sa stam singuri si sa ne vedem de ale noastre. Nu e nevoie sa suportam persoane neplacute zilnic. Nimeni nu ne obliga ca adulti sa facem asta. De ce ar trebui sa ii obligam pe copiii nostri sa o faca? Cine isi imagineaza ca inghesuiala zilnica in bancile scolii impreuna cu alti copii inseamna socializare sa se mai uite putin in dictionar. Nu e. Este masificare si obligatie perversa de a suporta o atmosfera stresanta si incarcata – 30-40 de copii impreuna intr-un spatiu atat de restrans timp de ore si ore zilnic reprezinta o atmosfera stresanta pentru oricine; daca nu credeti, intrebati-i pe profesori.
Agresiunea si violenta deghizate de „scoala vietii” mi se par inacceptabile. Nu denota decat lipsa de maturitate (evident, copiii nu au inca maturitatea necesara sa stie sa se comporte ca un adult) si nedezvoltarea abilitatii de a negocia si a rezolva conflictele in mod pasnic (din nou, trasaturi evidente la copii deoarece nu au avut inca timp sa invete si, mai ales, in cazul scolii, nu au modele adulte suficiente de la care sa invete asemenea abilitati sociale si emotionale). Asa cum eu nu doresc sa imi bat copilul sau sa il agresez verbal, cu atat mai mult pretind sa nu fie agresat fizic sau verbal intr-o institutie in care ii las avand incredere ca vor fi bine tratati. Nu admit sub nici o forma bullying-ul, nu il justific, nici nu mi se pare pozitiv. E plina lumea de oameni traumatizati care au „socializat” negativ in scoli, au fost batuti, intimidati, speriati de altii, chipurile mai „puternici” si mai „smecheri” decat ei. Contrar opiniei generalizate, nu au devenit mai destepti sau mai puternici, multi dintre ei sunt traumatizati si asociali, altii devin la randul lor agresori si violenti. Asta dorim?? Serios? Eu nu.
– Am cunoscut multi copii educati acasa. MULTI. Eram intr-o asociatie, si erau multi. Toti erau educati, sociabili, maturi, simpatici, indrazneti sau timizi, dar politicosi atunci cand aveau o anumita varsta. Nici unul conflictiv. NICI UNUL. Convietuirea era pasnica si plina de stimulenti, multa joaca, imaginatie, creativitate, energie, veselie.
Toti copiii educati acasa sunt relaxati, nu au nici un stres. Tocmai fiindca sunt lasati sa fie cum sunt ei, nu sunt obligati sa fie altfel, nimeni nu incearca sa ii dreseze sa fie intr-un anumit fel. Si fiindca au timp pentru ei insisi, au libertatea de a alege ce si cand si cum vor sa faca. Chiar si lucrurile neplacute – sau credeti ca acasa sunt tratati ca niste printese si parintii sunt sclavii lor? – invata sa le faca intr-un mod eficient… pana cand isi dau seama ca sunt necesare si nu le mai par atat de neplacute.

In final as vrea sa spun ca sunt putin cam satula de opinologii care isi dau cu parerea scoasa din buricul ignorantei lor – deoarece nici unul dintre toti cei care au criticat zilele astea educatia acasa nu stie nimic despre subiect, nu a citit literatura de specialitate, nu a cercetat statisticile si investigatiile legate de tema, si, mai ales, nu cunoaste personal nici macar o familie care sa practice educatia la domiciliu sau macar un copil educat acasa.
Cand se vor documenta un pic mai vorbim, deoarece acum nu au nici cunostintele necesare, nici autoritatea necesara sa isi dea cu parerea mai mult ca oricare nenea Ghita de la colt. In nici un caz nu sunt nici experti in tema, nici macar pasionati amatori.
Asa incat, pana isi vor face temele ar trebui sa faca ciocul mai mic si sa se ocupe sa imbunatateasca ceea ce acum este practic un monopol al panoramei educative actuale: scoala. Si sa ia aminte ca esecul scolii este de cel putin 20-30 % in prezent. Orice firma sau institutie de alt gen cu un asemenea procentaj de esec ar fi ori inchisa, ori reformata complet. Asta ar trebui sa fie subiect de dezbatere si sa ne dea mult de gandit. 
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s